Billede af et rent soveværelse med en seng

Tjekliste: Sådan gør du dit soveværelse skinnende rent og friskt

Det er den tid på året igen, hvor vejret begynder at blive varmere, blomsterne begynder at blomstre, og alting begynder at blive lidt lysere. Foråret er kommet og sommeren er lige rundt om hjørnet, og med det kommer trangen til at rydde op og rengøre boligen. Hvis du leder efter tips til, hvordan du kommer i gang med soveværelset, så kan du bruge CLEANin's tjekliste til forårsrengøring af soveværelset.

Vores tjekliste er designet til at hjælpe dig med at få styr på alle de vigtigste områder i dit soveværelse, lige fra afstøvning og støvsugning til skift af sengetøj og oprydning. Desuden har vi inkluderet nogle ekstra tips, så du får mest muligt ud af din forårsrengøring. Så hvad venter du på? Kom i gang med din forårsrengøring!

Fokuser på at rydde op først

Billede af en kvinde bag en stor bunke af tøj

Det er tid til at skille dig af med alt det tøj, du ikke længere har brug for. Dit gamle tøj og sko skal smides ud. Men hvor skal du starte og hvor skal du slutte? Her er vores tips til hvordan du laver en grundig oprydning i din gaderobe.

Begynd med at tage alt ud af din garderobe og sortere det i fire bunker: "Behold", "Smid ud", "Genbrug" og "Sælg". Hvis du ikke har brugt noget i det seneste år, er der stor sandsynlighed for, at du aldrig kommer til at bruge det. Så du skal ikke være bange for at skille dig af med det. Husk også at tømme dine kommodeskuffer og natborde. Du vil blive overrasket over, hvor mange ting du ikke længere har brug for. Aflever dit brugte tøj i en tøjcontainer nær dig - læs mere her!

Når du har sorteret alting igennem og smidt det ud, du ikke længere har brug for, er det tid til at få organiseret alle dine ting. Det betyder, at du skal lægge tingene på deres rette plads, f.eks. tøj i garderoben og bøger på hylderne. Det bliver meget nemmere at holde dit soveværelse pænt og rent, når alting har sin egen faste plads. Men inden du begynder at lægge dit tøj og ting på plads, så husk at støvsuge både skabe og skuffer grundigt.

Skift sengetøjet og red sengen

En glad pige med en dyne omkring sig

Frisk luft er et af de bedste midler mod støvmider

Først skal du skifte dynebetræk, pudebetræk og lagner. Læg derefter alt det gamle sengetøj i vaskemaskinen og sæt den over. Du kan derefter lufte dine dyner og puder udenfor for at fjerne støv og allergener. Når du har skiftet sengetøjet, er det tid til at gå videre til madrassen. Hvis du ikke har gjort det i et stykke tid, er det nu et godt tidspunkt at støvsuge din madras og slippe af med alle støvmiderne.

Støvsugeren er effektiv til at rengøre din madras, da den fjerner støvmiderne. Støvsugerens møbelmundstykke er velegnet til rengøring af stoffet, fordi det er skånsomt mod overfladen og effektivt til at fjerne hår og støv. Hvis du kan tage madrassen med udenfor, kan du bruge en tæppebanker til at fjerne støv og snavs. Sæt madrassen på højkant, så det løstsiddende skidt kan falde af mens du banker. Husk at rengøre sengegavl og hovedgærde, inden du sætter madrassen på plads. Men glem ikke at rede sengen bagefter!

Støv grundigt af

En glad pige med en støvkost

Start oppefra og bevæg dig ned, når du støver af

Som enhver ved, er det ikke nogen lille opgave at støve soveværelset af. Der er alle de irriterende kroge og hjørner, som synes at samle støv og spindelvæv, uanset hvor ofte du støver af. Men med lidt tålmodighed og en systematisk fremgangsmåde kan du få dit soveværelse til at se rent og friskt ud på ingen tid.

Først og fremmest skal du finde de rigtige materialer til at støve dit soveværelse grundigt af. En mikrofiberklud er ideel til afstøvning, fordi den opfanger mere støv end en almindelig klud. Du kan også bruge en blød børste på din støvsuger for at hjælpe dig med at nå de vanskelige steder.

Benyt princippet "Oppefra og ned” når du går i gang med at støve af. "Oppefra og ned” betyder at du starter med at rengøre oppe fra, for derefter at bevæge dig nedad. Støv er let og vil altid hvirvle en smule rundt, men støv er ligesom alt andet på jorden påvirket af tyngdekraften. Derfor skal du begynde med at støve de øverste overflader af, for derefter at bevæge dig ned og slutte med de overfalder tættest på gulvet. Start derfor med loftlamperne, friskluftventilerne og loftpanelerne, og gå derefter videre til overflader som hylder, væglamper og billedrammer.

Støvsug fodpaneler og gulv

Ung mand står og synger med et støvsugerrør

Husk at støvesuge under sengen!

Grundig støvsugning er nøglen til at holde soveværelset rent og støvfrit. Start med at støvsuge alle fodpanelerne og derefter gå videre til gulvet. Start i hjørnet af rummet og arbejd dig udad. Husk at flytte møbler og tæpper så du kan støvsuge gulvet under dem!

Hvis du har et gulvtæppe, skal du sørge for at støvsuge i begge retninger for at få alt snavs og støv ud. Hvis du har trægulve, skal du bruge en blød børste på din støvsuger, så du ikke ridser overfladen.

Puds vinduerne

vinduespolering_sovevaerelse

Det er på tide at få luftet godt ud og få pudset vinduerne både indvendigt og udvendigt. Men før du går i gang, skal du sikre dig, at du har de rigtige materialer. Du skal bruge en ren klud, en vinduesskraber, et viskestykke og en god sæbeblanding.

Når du vasker vinduer, skal du undgå at bruge almindeligt vand. Det skyldes, at der er meget kalk i vandet, hvilket kan give striber. For at undgå dette kan du med fordel blande 5 liter vand med 1 deciliter husholdningseddike, en halv hætte salmiakspiritus, og 1 spiseskefuld opvaskemiddel.

Start med at vaske vinduerne. Brug derefter vinduesskraberen til at fjerne vandet - begynd oppe og slut nede. Brug et rent viskestykke til at tørre eventuelle resterende striber af glasset. Husk at aftørre vindueskarme og -lister!

Rengøring og aftørring af overflader

Glad ung mand med svamp i hånden og forklæde på.

Til at begynde med har du brug for at finde de rette rengøringsartikler frem. Et godt universalrengøringsmiddel rækker til de fleste overflader, men husk ikke at bruge for meget sæbe i vandet, da det vil efterlade sæberester og striber. Du skal ligeledes bruge en ren klud eller en svamp og et rent viskestykke til at tørre overfladerne efter.

Når du har funder alle dine rengøringsartikler frem, er det tid til at begynde at rengøre! Start med at rengøre de reneste områder og overflader først og derefter de mest beskidte. På den måde undgår du at sprede støv og bakterier rundt i rummet. Husk også at skifte til en ny klud og nyt sæbevand, når du går fra en opgave til en anden - så undgår du at sprede bakterier.

Start med at rengøre de øverste overflader i soveværelset, f.eks. hylder og skabe, og fortsæt nedad til sengebordet, kommoden, vindueskarmen og skrivebordet. Brug en fugtig klud eller svamp til at tørre alle overfladerne af, og brug derefter et rent viskestykke til at tørre efter. Glem ikke at rengøre skabslåger, dørhåndtag, stikkontakter, døre og fodpaneler.

Puds spejlene

Glad kvinde med en bakke fyldt med rengøringsmidler.

Du kan bruge et almindeligt vinduesrens eller en eddikeopløsning. For at lave en eddikeopløsning blandes en del hvid eddike med tre dele vand. Kom blandingen i en sprayflaske, og sprøjt den på glasoverfladen. Tør af med en ren mikrofiberklud og tør efter med et rent viskestykke.

Slut af med en grundig gulvvask

Mand med sjovt ansigtsudtryk der holder en gulvskrubbe.

Du er nået til det sidste punkt på rengøringslisten, nemlig gulvvasken. Hvis du spekulerer på, hvordan du får dine gulve skinnende rene, er her en guide til den grundige gulvvask.

Hvad du vælger af redskaber er op til dig selv, men vær opmærksom på typen af gulv du skal vaske. Det er nemlig ikke alle gulve der kan tåle for meget vand f.eks. lakerede gulve og laminatgulve. Derudover er det en god idé at vaske oliebehandlede trægulve med sæbe beregnet specielt til formålet.

Start med at lave den blanding du skal bruge til gulvvask. En god tommelfingerregel er at blande 1 dl sæbespåner til 5 liter vand. Derudover er det altid en god idé med to spande: en til sæbevand og en med rent vand.

Start med at vaske gulvet i cirkulære bevægelser. Husk at dyppe og vride gulvkluden eller moppen regelmæssigt, mens du vasker gulvet. Vask derefter gulvet med rent vand. Når du er færdig, skal du tørre gulvet en ekstra gang med en tør, ren moppe for at sikre dig, at der ikke er noget vand tilbage - det kan nemlig ødelægge gulvet.

Og der har du det! Dit soveværelse er nu funklende rent og friskt. Nu mangler du bare at nyde alt dit hårde arbejde.

Har du brug for en kort og printvenlig udgave af vores tjekliste, så kan du hente CLEANin's tjekliste til forårsrengøringen af soveværelset her!