Skandinavisk indrettet børneværelse med en seng og legetøj på gulvet.

Rengøring af børneværelset kan føles som en uoverskuelig opgave, men vores tjekliste er designet til at hjælpe dig med at få styr på de vigtigste rengøringsopgaver. Vi har alt hvad du har brug for, lige fra afstøvning og støvsugning til udskiftning af sengetøj og oprydning. Desuden har vi inkluderet nogle ekstra tips, der kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af rengøringen. Så hvad venter du på? Lad os komme i gang!

Hvis du er som de fleste forældre, kan det virke som en uoverskuelig opgave at rengøre børneværelset. For hvor starter man, og hvor slutter man? Enhver rengøring starter med en grundig oprydning. Børn vokser hurtigt, og deres smag for legetøj og tøj ændrer sig hurtigt. Derfor er det vigtigt at skille sig af med alt det, som de er vokset fra eller ikke længere bruger. Det vil ikke kun frigøre en masse plads, det vil også gøre rengøringen lettere.

Rengøring er ikke kun med til at skabe et rent og hygiejnisk miljø for dine børn, det vil også reducere mængden af støv, snavs, allergener og generende partikler i børneværelset - til gavn for børnenes sundhed og trivsel.

Med en grundig indsats kan du forvandle børneværelset til et friskt og indbydende rum for børnene. Og hvem ved, måske de vil nyde at hjælpe dig med rengøringen!

Start med at rydde op

Et rodet børneværelse med både legetøj og børnetøj

Det er tid til at skille sig af med det legetøj og tøj, som dine børn er vokset fra. Der skal ryddes ud i børnenes gamle tøj og legetøj. Men hvor skal du starte og hvor skal du slutte? Her er vores tips til hvordan du laver en grundig oprydning på børneværelset.

Få engageret børnene i oprydningen

Først skal du få engageret børnene i oprydningen. Du skal skabe et rum, hvor børnene er motiveret til at tage del i oprydningen. En grundig oprydning af børneværelset behøver ikke at være en pligt. Faktisk kan det være en sjov leg, som hele familien kan nyde godt af. Her er et par idéer til at komme i gang:

 1. Gør det til en konkurrence: Se, hvem der kan samle mest legetøj på to minutter. Vinderen får en præmie, f.eks. en ekstra historie ved sengetid.
 2. Sæt noget musik på: Oprydningen kan være meget sjovere, når du har nogle gode melodier at lytte til. Opmuntre dine børn til at danse, mens de rydder op.
 3. Gør det til en skattejagt: Gem et stykke legetøj eller to rundt omkring på børneværelset, og lad dine børn finde det, mens I rydder op.
 4. Leg udklædning: Sæt noget musik på, og lav et modeshow med alt det tøj som skal sorteres.

Når du har fået børnene med på vognen, er det tid til at rydde op i alt legetøjet og tøjet.

Få sorteret børnenes legetøj

Start med at samle alt deres legetøj i midten af rummet, og spørg dem derefter, hvilket legetøj de leger mest med, og hvilket legetøj de bedst kan lide. De fleste børn kan sagtens fortælle dig, hvilket legetøj de elsker og ikke kan undvære, og hvilke ting de ikke længere leger med. Målet er at samle alt legetøjet på ét sted og lade børnene få et overblik over, hvor meget legetøj de egentlig har.

Derefter laver du fire bunker: "Behold", "Genbrug", "Smid ud" og "Ved ikke". Du kan farvekode bunkerne, så du bringer lidt kulør og sjov ind i oprydningen. Du kan printe "CLEANin's tjekliste til den grundige rengøring af børneværelset" som inkluderer fire farvede ikoner, der passer til bunkerne - hent den her!

De ting som placeres i ‘Ved ikke-bunken’ kan med fordel gemmes væk i nogle måneder. Næste gang I skal i gang med den store oprydning, kan I hive legetøjet frem igen og se, om tingene har været savnet.

Få ryddet ud i børnenes garderobe

Derefter skal du tage alt tøj ud af skabe og skuffer og sortere det i fire bunker: "Behold", "Smid ud", "Genbrug" og "Sælg". Hvis børnene er vokset ud af det eller ikke har brugt det, er der stor sandsynlighed for, at de aldrig kommer til at have det på. Så I skal ikke være bange for at skille jer af med det. Du kan aflevere det brugte tøj i en tøjcontainer eller genbrugsbutik nær dig - læs mere her!

Når I har sorteret alt tøjet og smidt det ud, I ikke længere har brug for, er det tid til at begynde at organisere alt tøjet og legetøjet. Det betyder, at I skal lægge tingene på deres rette plads, f.eks. tøj i garderoben, legetøj i legetøjskassen og bøger på hylderne. Både du og børnene vil blive overrasket over, hvor nemt det er at holde børneværelset rent, når alting har sin egen faste plads. Men inden I begynder at lægge tøj og legetøj på plads, så husk at støvsuge og aftørre både skabe, skuffer og legetøjskasser grundigt, samt få rengjort legetøjet.

Nu, hvor oprydningen er færdig, kan I gå i gang med selve rengøringen af børneværelset.

Vask legetøjet

En gul badeand på en lyserød skuresvamp ved siden af opvaskemiddel og sæbebobler

Legetøj kan indeholde en masse bakterier, så det er vigtigt at få det vasket grundigt af.

Læg legetøjet i en balje med 70 grader varmt vand med et mildt og miljøvenligt rengøringsmiddel, lade det ligge i 2 minutter og skrub det grundigt af med en opvaskebørste. Skyl derefter legetøjet i rent vand for at fjerne eventuelle sæberester. Lad legetøjet lufttørre.

Det legetøj, der kan tåle vask ved 70 grader i sæbevand, kan i mange tilfælde godt tåle at komme i opvaskemaskinen ved lavere temperatur - så sparer du en masse tid og kan gå i gang med resten af rengøringen.

Sørg for at legetøjet ikke indeholder vand efter vask, da det kan danne skimmelsvamp eller bakterievækst inde i legetøjet.

Hvis du er i tvivl om hvordan legetøjet skal rengøres, kan du læse brugsvejledningen fra producenten om hvordan legetøjet skal rengøres. Producenten skal i brugsvejledningen oplyse, hvordan legetøjet skal rengøres for at forhindre vækst af skimmelsvamp og bakterier.

Skift børnenes sengetøj

Gråt sengetøj og røde puder på en seng, samt en lille tøjbamse

En af de vigtigste opgaver ved rengøring af et børneværelse er at skifte sengetøj og rengøre seng og madras. Her er en trin-for-trin-guide til, hvordan du får arbejdet gjort:

 1. Først skal du skifte dynebetræk, pudebetræk og lagner.
 2. Læg derefter alt det gamle sengetøj i vaskemaskinen, og sæt det over.
 3. Derefter kan du lufte dyner, puder og bamser udenfor for at fjerne støv og allergener.
 4. Når du har skiftet sengetøjet, er det tid til at begynde at støvsuge madrassen. Støvsugerens børstemundstykket er fantastisk til rengøring af madrasser, fordi det er skånsomt mod overfladen og effektivt til at fjerne både hår og støv. Alternativt kan du tage madrassen udenfor og bruge en tæppebanker til at fjerne støv og snavs.
 5. Før du sætter madrassen på plads, skal du rengøre sengerammen og hovedgærdet. Start med at støvsuge hele rammen og hovedgærdet, og tør dem derefter af med en fugtig klud.
 6. Til sidst skal du rede sengen og stille bamserne pænt på plads.

Nu hvor sengen er ren og redt, kan du gå videre med rengøringen af resten af rummet.

Støv grundigt af

Mand holder spand med fyldt med rengøringsmaterialer

Som enhver ved, er det ikke nogen lille opgave at støve af. Der er alle de irriterende kroge og hjørner, som synes at samle støv og spindelvæv, uanset hvor ofte du støver af. Men med lidt tålmodighed og en systematisk fremgangsmåde kan du få børneværelset til at se rent og friskt ud på ingen tid.

Først og fremmest skal du finde de rigtige materialer til at støve af med. En mikrofiberklud er ideel til afstøvning, fordi den opfanger mere støv end en normal klud. Du kan også bruge din støvsuger til at hjælpe dig med at nå de vanskelige kroge og hjørner.

Brug "Oppefra og ned”-princippet, når du støver af. "Oppefra og ned” betyder, at du begynder med at rengøre oppe fra, for derefter at bevæge dig nedad. Støv er let og vil altid hvirvle lidt rundt, men støv er ligesom alt andet på jorden påvirket af tyngdekraften og vil falde ned mod jorden. Start derfor med at støve de øverste overflader af og gå derefter ned til de overflader, der er tættest på gulvet. Start med loftslamperne, luftventilerne og loftpanelerne, og gå derefter videre til overflader som hylder, væglamper, persienner og billedrammer.

Støvsug paneler og gulv

Kvinde med lyserøde sko står med en støvsuger

En grundig støvsugning er med til at holde børneværelset rent og støvfrit. Start med at støvsuge alle fodpanelerne og gå derefter videre til gulvet. Du kan starte i hjørnet af rummet og arbejde dig udad.

Derefter skal du flytte møbler og tæpper, så du kan støvsuge gulvet under dem. Vær særlig opmærksom på de områder, hvor dit barn kan lide at lege på gulvet. Det er normalt de mest beskidte områder. Hvis du har polstrede møbler, skal du også støvsuge dem. Glem ikke at støvsuge bag døre og under sengen!

Hvis du har et gulvtæppe, skal du sørge for at støvsuge i begge retninger for at få alt snavs og støv ud. Hvis du har trægulve, skal du bruge en blød børste på din støvsuger, så du ikke ridser overfladen.

Puds vinduerne

Smilende kvinde pudser vindue på børneværelset med en blå klud

Det er tid til at få luftet godt ud og få pudset vinduerne både indvendigt og udvendigt. Rengøring af vinduerne i børneværelset kan være et sjovt og nemt projekt for hele familien. Men før du går i gang, skal du sikre dig, at du har de rigtige materialer. Du skal bruge en ren klud, en vinduesskraber, et viskestykke og en god sæbeblanding.

Når du vasker vinduer, er det en god idé ikke bare at bruge almindeligt vand. Det skyldes, at der er meget kalk i vandet, hvilket kan give striber på dine vinduer. For at undgå dette kan du med fordel blande 5 liter vand med 1 deciliter husholdningseddike, en halv hætte salmiakspiritus, og 1 spiseskefuld opvaskemiddel.

Når du har alt det, du har brug for, skal du blot følge disse nemme trin:

 1. Gør kluden våd i sæbeblandingen, og vrid den, indtil den er fugtig.
 2. Tør så vinduesrammen og glasset godt af.
 3. Brug vinduesskraberen til at fjerne vandet - begynd oppe og slut nede
 4. Brug et rent viskestykke til at tørre eventuelle resterende striber af glasset. Husk også at aftørre vindueskarme og -lister!
 5. Gentag trin 1-4 på på den anden side af vinduet.

Med disse enkle trin får du funklende rene vinduer på ingen tid!

Rengøring og aftørring af overflader

Rengøringsassistent med beskyttelseshandsker, der tørrer støv ved hjælp af en spray og en støvsuger, mens hun rengøre et kontor. Rengøringskoncept.

Til at begynde med har du brug for at finde de rette rengøringsartikler frem. Et miljøvenligt og mildt universalrengøringsmiddel rækker til de fleste overflader, men husk ikke at bruge for meget sæbe i vandet, da det vil efterlade sæberester og striber. Du skal ligeledes bruge en ren klud eller en svamp og et rent viskestykke til at tørre overfladerne efter med.

Når du har fundet alle dine rengøringsartikler frem, er det tid til at begynde at rengøre! Start med at rengøre de reneste overflader og områder først. På den måde undgår du at sprede støv og snavs rundt i hele rummet. Når du bevæger dig videre til de mere beskidte overflader, skal du sørge for at skifte til en ny klud og sæbevand. På den måde undgår du at sprede bakterier når du går fra en opgave til en anden.

Start med at rengøre de øverste overflader på børneværelset, f.eks. hylder og skabe, og fortsæt nedad til sengebordet, kommoden, vindueskarmen og skrivebordet. Brug en fugtig klud eller svamp til at tørre alle overfladerne af, og brug derefter et rent viskestykke til at tørre efter. Glem ikke at rengøre skabslåger, dørhåndtag, stikkontakter, døre og fodpaneler.

Puds spejlene

Kvinde pudser spejl på et børneværelse

Til at begynde med skal du finde glasrens eller en eddikeopløsning, en mikrofiberklud og et rent viskestykke frem. For at lave en eddikeopløsning blandes en del hvid eddike med tre dele vand. Kom blandingen i en sprayflaske. Når du har fundet alt det, du har brug for, er det tid til at komme i gang.

Begynd med at sprøjte spejlets overflade med din vinduesrens eller eddikeopløsningen. Brug derefter din mikrofiberklud til at tørre glassets overflade af i en cirkulær bevægelse. Sørg for at dække hele spejlets overflade. Når du er færdig med rengøringen, skal du tørre spejlet med dit rene viskestykke.

Den afsluttende gulvvask

Kvinde i jeans og hvide sko står med gulvmoppe

Du er nået til det sidste punkt på rengøringslisten, nemlig gulvvasken. Hvis du spekulerer på, hvordan du får gulvet ordentlig rent på børneværelset, er her en guide til den grundige gulvvask.

Hvad du vælger af redskaber er op til dig selv, men vær opmærksom på typen af gulv du skal vaske. Det er ikke alle gulve, der kan tåle for meget vand, f.eks. lakerede gulve og laminatgulve. Desuden er det en god idé at vaske oliebehandlede trægulve med sæbe, der er specielt beregnet til formålet.

Start med at lave den blanding du skal bruge til gulvvask. En god tommelfingerregel er at blande 1 dl sæbespåner til 5 liter vand. Derudover er det altid en god idé med to spande: en til sæbevand og en med rent vand.

Vask først gulvet i cirkulære bevægelser. Husk at gøre gulvkluden eller moppen våd og vrid den regelmæssigt, mens du vasker gulvet. Derefter vaskes gulvet med rent vand. Når du er færdig, skal du tørre gulvet af igen med en tør og ren moppe - det kan nemlig ødelægge gulvet eller efterlade striber hvis der er for meget vand tilbage på gulvet.

Nu er du færdig! Børneværelset er nu funklende rent og friskt. Nu mangler du bare at nyde alt dit hårde arbejde. Med en grundig indsats kan du forvandle børneværelset til et hygiejnisk og indbydende rum for børnene.

Har du brug for en kort og printvenlig udgave af vores tjekliste, så kan du hente vores guide: "CLEANin's tjekliste til den grundige rengøring af børneværelset"!